Kennismaking

Hoi! Ik ben Inge de Heer, de Kinderslaapcoach, gecertificeerd Gentle Sleep Coach en Jonge Ouder Therapeut (www.dejongeoudertherapeut.nl). Als moeder en ervaringsdeskundige begrijp ik hoe uitputtend, frustrerend en overweldigend het kan zijn als je kind niet goed slaapt.

Net als veel andere ouders heb ik me tijdens de zwangerschap op veel dingen proberen voor te bereiden. Zoals wat heb je nodig voor de verzorging van een kind, hoe kan ik het beste de borstvoeding aanpakken en wat voor soorten voeding kun je het beste wanneer geven. Maar waar niemand me op voorbereid heeft is hoe je er voor zorgt dat je kind voldoende slaapt. Ik ging er vanuit dat een kind als het moe is vanzelf wel gaat slapen. Totdat mijn dochter een aantal maanden oud was en ik de hele dag met haar op de arm rondliep. Dit was niet de bedoeling! Op het consultatiebureau kreeg ik het advies om haar maar te laten huilen, de zogenaamde “Cry-it-Out” methode. Deze methode heeft voor onze dochter wel gewerkt, na een tijdje sliep ze weer rustig door. Maar deze methode voelde voor ons als ouders niet fijn.

Na diverse jaren als Kwaliteits Coördinator gewerkt te hebben was ik toch toe aan iets anders. In een tijdschrift las ik een verhaal over een Gentle Sleep Coach. Na het lezen van dit verhaal wist ik het meteen, dit wil ik ook gaan doen!

Dus vandaar dat ik de training tot Gentle Sleep Coach (GSC) van Kim West ben gaan volgen. Daar heb ik de bevestiging gekregen dat er ook andere methodes zijn om er voor te zorgen dat je kind een goed slaappatroon heeft.

Ik kan me, als gecertificeerd Gentle Sleep Coach (GSC) en met mijn eigen ervaringen, goed inleven in de problemen van ouders waarvan de kind(eren) te maken hebben met slaapproblemen. Mijn passie is om samen met de vermoeide ouders een slaapplan te ontwikkelen dat zorgt voor een betere nachtrust, voor het kind én voor de ouders. Samen zullen we deze stappen zetten, waarbij ik ondersteuning zal bieden tijdens en zo nodig na de slaaptraining.

Voordat ik gestart ben als de Kinderslaapcoach, heb ik de opleiding voor Gentle Sleep Coach (GSC) gevolgd. Om je een idee te geven van wat deze training en certificering inhouden, vind je hieronder een overzicht van de inhoud van de opleiding. Dit is inclusief de training en certificering voor kinderen van 4-5 maanden.

Training en Certificering

Het Gentle Sleep Coach (GSC) Programma is het eerste en meest uitgebreide professionele slaapcoaching certificatieprogramma ter wereld. De opleiding omvat ruim 80 uur aan training, een examen en supervisie van Kim West (The Sleeping Lady, zelf coach en oprichtster van deze training) bij de eerste uitgevoerde coachingstrajecten. Er is voortdurende bijscholing vereist om de certificering als Gentle Sleep Coach te behouden.

Enkele onderdelen die tijdens de training aan bod zijn gekomen:

 • De ontwikkeling van het kind.
 • De wetenschap van het slapen en het gedrag van een kind.
 • Hulp en ondersteuning voor de borstvoedende moeder.
 • Hoe kan ik als coach het beste hulp bieden?
 • Specialisme voor coaching van 4-5 maanden oude kinderen.

Tijdens de training zijn er ook gastlessen gegeven door verschillende topspecialisten:

 • Postnatale depressie, door Dr. Shoshana Bennett, toonaangevend specialist op het gebied van postnatale depressie.
 • Medische aandoeningen en slaapapneu bij kinderen, door Dr. Lewis Kass, Directeur Children’s Sleep Center, USA.
 • Reflux/GERD en slaap, door Dr. Anthony Loizides.
 • In het Gentle Sleep Coach (GSC) trainingsprogramma is ook een exclusieve training, gericht op werken met baby’s van vier en vijf maanden oud, opgenomen. Deze extra training bestaat uit ruim 40 uur instructie en mentorschap.

Een aantal onderwerpen uit de opleiding:

 • Diepgaande kennis van de delicate aard van baby’s jonger dan zes maanden en hoe alle elementen van hun welzijn in overweging dienen te worden genomen bij uitgebreide evaluatie van de familie.
 • Huidige richtlijnen en instructies (gebaseerd op gegevens uit wetenschappelijk onderzoek) specifiek gericht op het coachen van de 4-6 maanden oude baby, de evaluatie van het gezin en het maken van de overweging of de baby klaar is voor slaapcoaching.
 • Milde slaapoplossingen en strategieën die effectief zijn en passend bij de ontwikkeling van de jongere baby.

Dankzij het volgen van deze training heb ik uitgebreide kennis opgedaan en ben ik in staat om ouders de kennis, tools, middelen en ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om het coachingstraject samen met mij, de Kinderslaapcoach, tot een succesvol einde te brengen.