De overgang van twee slaapjes naar één slaapje is een belangrijke fysieke en psychologische overgang. Bijna alle kinderen kennen wel de fase dat één slaapje nog niet genoeg is, maar dat twee slaapjes er eigenlijk net te veel zijn, waardoor ze ’s avonds heel moeilijk en te laat in slaap vallen. Het enige dat we eraan kunnen doen, is de overgang proberen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zelfs in het beste geval heeft je kind er een week of 2 tot 3 last van.
Vaak proberen de ouders de ochtend en middagslaap te snel samen te voegen. Veel ouders laten hun twaalf maanden oude baby twee tot drie uur slapen in de ochtend. Het gevolg hiervan is dat je kind weigert om te gaan slapen in de middag en het daarna nooit zal redden tot bedtijd en dus aan het einde van de dag in zal storten.
Signalen die aangeven dat je kind klaar is voor de overgang van twee slaapjes naar één slaapje.
Peuters zijn meestal klaar om het ochtendslaapje te laten vallen als ze tussen de vijftien en achttien maanden zijn. Een klein beetje eerder of later is normaal, kijk vooral goed naar je kind en niet naar de kalender. Let goed op veranderingen in het patroon van het ochtendslaapje. Het kan zijn dat je kind moeite heeft met in slaap vallen of juist veel eerder wakker is. Het kan ook gebeuren dat je kind juist veel meer slaapt en hierdoor ’s middags niet meer wil slapen. Hierdoor raakt je kind aan het einde van de dag oververmoeid.
Maak niet de fout om bij de eerste afwijking in het slaappatroon meteen te denken dat je kind klaar is voor de overgang naar één slaapje. Kijk eerst of er een patroon te ontdekken is voordat je begint met de overgang naar één slaapje.
Hoe herken je de signalen:
- 11 uur ononderbroken slapen tijdens de nacht.
- Hij heeft meer tijd nodig om in slaap te vallen tijdens het ochtendslaapje.
- Korter slapen tijdens het ochtendslaapje of langer slapen waardoor hij het middagdutje weigert.
- Je hebt als ouder het gevoel dat één dutje is te weinig is en twee te veel.
De te nemen stappen voor de overgang naar één dutje
Wanneer je kind klaar is voor de overgang naar één dutje, dan is het niet verstandig om dit in 1 dag te doen. Je kunt dit het beste in stappen doen. De stappen staan hieronder beschreven.
- Start het ochtendslaapje elke dag wat later. Doe dit in stappen van 20 tot 30 minuten per keer. Elke stap doe je een paar dagen. Dus stel het ochtendslaapje uit tot 11.00 uur, dit houd je 2-3 dagen vol, daarna stel je het slaapje uit tot 11.30 uur en dit houd je weer 2-3 dagen vol. Dit doe je tot je een starttijd van het middagslaapje van 13.00/13.30 uur hebt bereikt. Dit is dan het enige dutje op een dag, dus is het dutje te kort, probeer je kind dan weer in slaap te krijgen.
- Bedtijd zal tijdens deze overgang vaak vervroegen naar 18.00/18.30 uur.
- De overgang van twee naar één slaapje zal ongeveer drie weken duren.
- Het is niet verstandig om van twee naar één slaapje te gaan als je kind de nacht nog niet consequent doorslaapt.
- Af en toe zal je kind zo moe zijn dat het toch nog een keertje twee slaapjes nodig heeft, sta dit dan ook gewoon toe.
Slapen is een kunst en iedereen kan het leren.
Vergeet niet dat slapen een kunst is. We moeten onze kinderen de juiste manier van slapen aanleren, zodat ze later in het leven hun eigen behoefte aan slaap kunnen herkennen. Het is ontzettend verleidelijk om een dutje te laten vervallen omdat dit beter uitkomt in het schema van de ouders. Maar onthoud goed dat jullie beide later tijdens bedtijd de prijs hiervoor betalen. Zolang je kind de twee slaapjes nog nodig heeft, geniet dan van deze rustige tijd in je toch al drukke dag. Het kan een moment zijn om eens te ontspannen en wat tijd voor jezelf te nemen, Of misschien is het wel net het moment waarop je extra aandacht kunt bieden aan een ouder kind!
Mocht het zo zijn dat de overgang naar één slaapje niet goed lukt, of je kind heeft andere problemen met slapen, neem dan contact met me op via 06-12320496 of vul het contactformulier in op mijn website www.dekinderslaapcoach.nl.
Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs? Like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.