Een slaapcoachtraject is een traject dat je doorloopt bij een kinderslaapcoach. Een slaapcoachtraject duurt bij mij 3 weken. Deze 3 weken zijn niet zomaar 3 weken, 3 weken zijn er over het algemeen nodig om een nieuw slaappatroon aan te leren.
De stappen van een slaapcoachtraject
Stap 1: Het kennismakingsgesprek
Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om eerst samen te bespreken of de problemen waar jullie tegenaan lopen wel geschikt zijn voor een slaapcoahtraject. Dit bespreken we samen tijdens dit gesprek. Dit gesprek kan zowel via videobellen of telefonisch plaatsvinden.
Stap 2: de voorbereiding
De eerste stap van een slaapcoachtraject is het inlezen in het verhaal van het kind en het verhaal van de ouders. Aan de hand van het intakeformulier krijg ik een beeld van wat er in het leven van jullie kind allemaal al gespeeld heeft. Zijn er dingen, waar we tijdens het slaapcoachtraject, rekening mee dienen te houden? Zo ja, welke dan? Het is ook belangrijk om te kijken of er mogelijk obstakels zijn. Mocht dit zo zijn, dan zullen we dit tijdens de intake bespreken.
Stap 3: de intake
De intake is een ontzettende belangrijke stap in het slaapcoachtraject. Hier wordt namelijk de basis gelegd voor het slaapcoachtraject. We nemen samen het intakeformulier door, of in ieder geval de punten waar nog vragen over zijn. Ik luister naar jullie verhaal. Samen kijken we wat nu precies de punten zijn waar jullie als ouders tegenaan lopen. Zodra we het verhaal helemaal compleet hebben gaan we samen kijken naar de veranderingen. Welke punten rond het complete slapen gaan we aanpakken. En natuurlijk ontzettend belangrijk, hoe gaan we dat aanpakken. We maken samen duidelijke afspraken over bedtijden, bedrituelen en natuurlijk wat jullie als ouders het beste kunnen doen om het slaapprobleem van je kind aan te pakken. De basis van het slaapcoachtraject is nu gelegd.
Stap 4: de uitvoering
Het is ontzettend belangrijk dat ouders de gemaakte afspraken zo goed mogelijk in de praktijk gaan brengen. Het is echter heel normaal dat je als ouders tegen problemen aan gaat lopen. Soms zijn dit praktische problemen, bijvoorbeeld dat een betijd echt niet haalbaar is. Soms zijn dit problemen van psychische aard. Je hebt als ouders vaak al het nodige meegemaakt. Je kind heeft misschien al een medisch probleem gehad, waarbij het veel heeft gehuild. Of de bevalling, de start is niet al te best verlopen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor de uitvoering van de gemaakte afspraken niet lopen zoals verwacht. Dit wil niet zeggen dat een slaapcoachtraject negatief gaat verlopen. Ik zal jullie tijdens de uitvoering hierin begeleiden. Aan de hand van de logboeken en tijdens de telefonische consulten krijg ik een beeld hoe het slapen van jullie kind gaat en hoe het met jullie gaat. Ik help jullie door de moeilijke momenten en vier samen met jullie de goede momenten. Tijdens een slaapcoachtraject doorlopen we verschillende stappen. Deze stappen worden helder uitgewerkt in het unieke klantenportaal. Zodat voor jullie op elk moment duidelijk is waar we staan en wat de volgende stap is.
Stap 5: de afronding
Na 3 weken zit een slaapcoachtraject er alweer op. In 95% van de slaapcoachtrajecten kunnen we afronden met een positief resultaat. Er is dus een ontzettende grote kans dat een slaapcoachtraject slaagt. Neemt niet weg, dat dit niet zo is voor alle trajecten. Een van de meest voorkomende redenen van het niet slagen is, dat er toch een medische oorzaak is en we hier tijdens het traject pas achter komen. Ik ben geen medicus en kan daarom niet vooraf bepalen of er een medische reden is. Een andere veel voorkomende reden is dat ouders vol goede moed en inzet een slaapcoachtraject starten, maar dit toch niet door kunnen zetten. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, denk aan ouders die last hebben stress of een burn-out, daardoor niet door kunnen pakken. Soms komt het ook voor dat ouders toch een andere manier van opvoeden gekozen hebben, die niet aansluit bij een slaapcoachtraject.
Een slaapcoachtraject versus gecontroleerd laten uithuilen
We doen er tijdens een slaapcoachtraject alles aan om het zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Het doel is nooit om je kind gecontroleerd te laten uithuilen. Dit betekent echter ook niet dat je kind niet zal huilen. Huilen is namelijk ook een onderdeel van het uiten van emoties. Zou je kind nooit huilen, dan is dit eigenlijk heel vreemd. Boos, verdriet, pijn, honger, allemaal dingen die bij een kind vaak, zolang ze niet duidelijk kunnen spreken, kenbaar worden gemaakt door huilen. Het huilen is dus vaak een signaal van iets. Het is daarom heel belangrijk om te onderzoeken wat het huilen precies betekent en daar kunnen we dan door naar handelen.