Nee, helaas kan ik dat nooit garanderen. Huilen is vaak het enige dat kinderen kunnen om te laten merken dat ze het ergens niet mee eens zijn. En je kind weet niet beter dan dat de aanpak die er tot het moment van coaching is geweest de juiste aanpak was. Je kind is bijvoorbeeld gewend om bij je in de armen in slaap te vallen. Als dit nu dus niet meer gebeurt is dit anders dan je kind gewend is en zal daardoor een reden zijn om te gaan huilen.

Maar dankzij de methode die we gaan gebruiken gaan we wel proberen om dit huilen zo veel mogelijk te beperken. Je hoeft je kind zeker niet alleen te laten huilen en je gaat je kind actief steunen bij het proces om zelfstandig in slaap te vallen. Je hebt de mogelijkheid om je kind fysiek en verbaal te ondersteunen en te troosten.

Het is heel erg belangrijk om tijdens het proces duidelijk te zijn naar je kind toe. Hoe onduidelijker je naar je kind toe bent, des te meer je kind zal huilen. Duidelijkheid geef je vooral in de manier van handelen. Als je consequent bent in je handelingen dan weet je kind wat het kan verwachten. Ben je niet consequent dan creëer je onduidelijkheid en gaat je kind proberen om duidelijkheid te krijgen. Dit gaat je kind doen door te huilen.