Hoe laat ik mijn baby veilig slapen

Hoe laat ik mijn baby veilig slapen?

Je wilt je baby na de geboorte waarschijnlijk het liefste de hele dag bij je houden, ook als je kind moet slapen. Er zijn verschillende keuzes die je nu kunt maken. Het belangrijkste is nu om de keuzes te maken die bij jou en je gezin passen. Laat je hierin niks opdringen door anderen en laat je ook zeker niet vertellen wat je wel en niet moet doen. Iedereen mag hierin eigen keuzes maken. Alleen wil je er natuurlijk wel voor zorgen dat je een keuze maakt die veilig is voor je kind.

De tips die ik hieronder geef kunnen je helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kind en natuurlijk voor jou.

Leg je kind altijd op de rug te slapen.

Kinderen tot 1 jaar moeten op de rug in bed gelegd worden, zowel tijdens de nacht als tijdens de slaapjes overdag. De baby ligt zo namelijk met het hoofdje vrij. Zodra je kind zichzelf goed om en om kan draaien, dan kan het zelf de slaaphouding bepalen.

Leg je kind op een stevig en goed passend matras.

Zorg ervoor dat het wiegje, het bedje of de co-sleeper voldoet aan de laatste richtlijnen. Let hier dus ook op als je van iemand een wiegje, bedje of co-sleeper overneemt. De richtlijnen kunnen in de tussentijd veranderd zijn.

Leg je kind nooit te slapen op een waterbed, een kussen of een schapenvacht.

Houd zachte objecten, los beddengoed of andere objecten die kunnen zorgen voor beknelling, verstikking of wurging uit het bedje.

Bedek het matras met een goed passend overtrek. Te zacht beddengoed zoals een hoofdbeschermer, kussen, knuffels etc. kunnen de ademhaling van je kind belemmeren. Het is niet verstandig om een waterdicht zeiltje of matrashoes met ondoordringbare laag te gebruiken. Wil je dit toch, zorg er dan voor dat dit niet onder het hoofdje van je kind ligt.

Leg je kind te slapen in een wiegje, bedje of co-sleeper.

De nieuwste richtlijnen geven aan dat dit de veiligste plek voor je kind is om te slapen. Het advies is om minimaal de eerste 6 maanden het bedje zo dicht mogelijk bij het ouderlijk bed te zetten. Het samen in één bed slapen met je kind wordt zeker de eerste maanden afgeraden. Dit verhoogt namelijk de kans op wiegendood. Je kind kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met het gezichtje tegen de kussens aandrukken. En de kans is er natuurlijk dat een ouder boven op het kind rolt. Het risico hierop neemt toe als de ouders roken, alcohol hebben gedronken of drugs of medicijnen hebben gebruikt. Ook als ouders erg vermoeid of gestrest zijn of overgewicht hebben is het risico vergroot.

Mocht je er toch voor kiezen om samen in één bed te slapen, denk dan aan het volgende:

  • Zorg ervoor dat beide ouders achter de beslissing staan.
  • Gebruik geen losse dekens of kussens in bed.
  • Zorg ervoor dat het matras stevig is.
  • Verwijder alle kabels (van lampen, wekkers, telefoonopladers, etc.).
  • Laat de baby bij mama slapen. Moeders (zeker als ze borstvoeding geven) slapen lichter en kunnen daardoor waarschijnlijk makkelijker op de baby reageren.
  • Blijf nuchter.

Zorg ervoor dat je kind het niet te warm krijgt.

Let erop dat de kamer waarin je kind slaapt een aangename temperatuur heeft en dat je kind niet te warm of te koud aangekleed is. Een baby heeft het warm genoeg als de voeten of de nek aangenaam aanvoelen.

Als je kiest voor inbakeren, doe dit dan veilig.

Denk er goed aan dat inbakeren de bewegingsvrijheid van je kind beperkt. Dit kan bij je kind zorgen voor een gevoel van veiligheid. Maar het is ook gevaarlijk op het moment dat je kind om gaat rollen. Dus zodra je baby begint met omrollen, start je met het geleidelijk afbouwen van het inbakeren.

Maak je kind nooit vast in bed!

Bied je kind een speentje aan.

Het gebruik van een speentje kan de kans op wiegendood verkleinen. Als je borstvoeding geeft, dan kun je het beste wachten met het aanbieden van een speentje tot de borstvoeding goed op gang is. Als je kind zelf het speentje weigert, dan is dat geen probleem. Als het speentje uitvalt als je kind in slaap is gevallen, dan hoef je het niet terug te stoppen. Maak het speentje niet vast aan de kleren van je kind of aan een knuffel.

Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blog? Like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.

Lukt het jou niet alleen om het slaapprobleem op te lossen? De Kinderslaapcoach kan je helpen, kijk snel naar de mogelijkheden!