Hoeveel uur per dag zou je kind eigenlijk moeten slapen

Hoeveel uur per dag zou je kind eigenlijk moeten slapen?

Veel ouders hebben de vraag: “Hoeveel uur zou mijn kind nou eigenlijk moeten slapen?”. Ik kan natuurlijk in deze blog geen kindspecifieke antwoorden geven. Ik ga wel een aantal richtlijnen geven. Maar let op: dit is alleen van toepassing op gezonde kinderen die geen groei- of ontwikkelproblemen hebben.

6-8 maanden oud

Als je baby tussen de 6-8 maanden oud is, dan heeft het 10-12 uur nachtslaap nodig en 3,5 uur gedurende de dag. De 3,5 uur gedurende de dag zijn verspreid over 2-3 slaapjes. Je begint tijdens deze leeftijd te merken dat je kind steeds mobieler wordt en leert om te rollen, te kruipen en er zijn al kinderen bij die voorzichtig de eerste stapjes gaan maken.

9-12 maanden oud

Baby’s van deze leeftijd hebben een nachtslaap nodig van 11 uur en 3 uur gedurende de dag. Als je kind 9 maanden is, dan zou het ongeveer 1,5 uur in de ochtend en 1,5 tot 2 uur in de middag moeten slapen. Vaak zie je dat ze het korte slaapje in de namiddag niet meer nodig hebben. Zodra je kind 12 maanden is, dan wordt de ochtendslaap ongeveer een uur en de middagslaap ongeveer 1,5 uur.

13-18 maanden oud

Kinderen van deze leeftijd hebben 11,25 uur nachtslaap nodig en 2,25 tot 2,5 uur gedurende de dag. Kinderen meer richting de 13 maanden hebben vaak nog 2 slaapjes nodig; een ochtend- en een middagslaapje. Kinderen die tegen de 18 maanden lopen, gaan vaak van 2 slaapjes over naar 1 slaapje. Dit slaapje is dan tijdens de middag.

18 maanden – 2,5 jaar oud

Een 18 maanden oud kind slaapt ongeveer 11.25 uur tijdens de nacht en 2,25 uur gedurende het middagslaapje. Rond de leeftijd van 2 jaar zal het ongeveer 11 uur gedurende de nacht zijn en 2 uur tijdens het middagslaapje. Gedurende het volgende jaar zal het nog verder zakken naar 10,5 uur tijdens de nacht en 1,5 uur tijdens het middagslaapje. Onthoud goed dat dit gemiddelden zijn! Let goed op je kind; als je merkt dat het meer slaap nodig heeft, dan is het oké als ze langer slapen.

2,5 – 5 jaar oud

Tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar oud zakt het aantal uren slaap naar ongeveer 10,5 uur gedurende de nacht en 1,5 uur tijdens het middagslaapje. 4 Jaar oude kinderen slapen ongeveer 11,5 uur gedurende de nacht en hebben over het algemeen geen middagslaapje meer nodig. Echter heeft je kind rond deze leeftijd wel tijd nodig (ongeveer 45 minuten) om rustig zelf te spelen, de zogenaamde “Quiet time”. Het kan ook voorkomen dat je kind toch af en toe nog een middagslaapje nodig heeft. Een kind van 5 jaar oud slaapt ongeveer 11 uur gedurende de nacht, en ook hier is de “Quiet time” ontzettend belangrijk.

Slaapsignalen

Wat vooral ontzettend belangrijk is, is dat je je eigen kind leert kennen. We hebben allemaal een interne klok die ons vertelt wanneer we wakker zouden moeten zijn en wanneer we het beste zouden kunnen slapen. Het is daarom van groot belang dat je de slaapsignalen van je kind leert kennen. Hieronder geef ik je enkele voorbeelden, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Slaapsignalen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • In de ogen wrijven
  • Aan de oren trekken
  • Gapen
  • Minder actief zijn
  • Heel stil zijn
  • Lusteloosheid
  • Voor je uit staren, geen interesse hebben in bijvoorbeeld speelgoed
  • Zeuren, jammeren
  • Niet zo goed uitkijken, daardoor makkelijk storen, vallen, etc.

Mocht je kind deze slaapsignalen nu niet (duidelijk) laten zien dan is dat lastig. Je kind kan dan makkelijk over het punt waarop het makkelijk in slaap valt heen gaan. Het wordt dan alleen maar moeilijker voor je kind om in slaap te vallen.

Als je over deze blog nog vragen hebt of je loopt er tegenaan dat je kind niet het aantal uren slaapt dat het ongeveer nodig zou hebben neem dan contact met me op, meer informatie vind je op de contact pagina.

Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs? Like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.

Lukt het jou niet alleen en wil jij hulp voor jouw gezin? Kijk dan verder op www.ingedeheer.nl