Hoe ziet een slaapcoachtraject eruit?

Tijdens de slaapcoaching gaan we samen een gepersonaliseerd slaapplan ontwikkelen om je kind zelfstandig in slaap te leren vallen en in slaap te blijven. Als gecertificeerde Gentle Sleep Coach ben ik de juiste persoon om je daarbij te helpen. Ik leer je hoe je, op een geruststellende manier, je kind kunt ondersteunen en veranderingen kunt doorvoeren die resulteren in betere slaapgewoonten en een goed uitgerust gezin!

Deze manier van slaapcoaching zorgt voor goede slaapgewoontes en een nog betere ouder-kind band. Het slaapplan is afgestemd op je kind en op jouw wensen. Je geeft je kind verbale en psychische ondersteuning tijdens de aanpassing van de slaapgewoontes.

Een slaapcoachtraject doorloopt 3 stappen:

 • Informatie verzamelen
 • Het intake consult
 • De uitvoering van het slaapplan
meer zelfvertrouwen
De eerste stap

Informatie verzamelen

 • De ouders vullen het uitgebreide intakeformulier in. Hierin staat informatie over de historie, het temperament en de huidige slaapgewoontes van je kind.
 • Ik bekijk het ingevulde intakeformulier en het daarin opgenomen dagschema
 • Aan de hand van dit ingevulde intakeformulier verzamel ik de benodigde informatie m.b.t. slaap passende bij de leeftijd en fysieke en cognitieve ontwikkeling van je kind.

Vanaf de tweede stap zitten er verschillen tussen het basis en het uitgebreide en het ouder kind slaapcoachpakket. Het grootste verschil tussen het basis en het uitgebreide pakket zit in de wel of geen dagelijkse begeleiding en de telefonische contactmomenten. Ook zit er een stukje eigen voorbereiding bij het van het intakegesprek van het slaapcoachtraject. Het ouder kind pakket betreft 1 intakeconsult en 4 opvolg consulten elk van 60 minuten, geen dagelijkse begeleiding. Kijk bij de pakketten voor een overzicht. Hieronder staat een verdere uitleg van het uitgebreide slaapcoachtraject.

de tweede stap

Het intake consult

 • Tijdens het persoonlijke consult, dat bij jullie thuis plaatsvindt, in mijn praktijkruimte of via videobellen, bespreken we de situatie in het verleden, de huidige situatie en de gewenste situatie.
 • Samen maken we dan het plan dat past bij de ontwikkeling van jullie kind, maar ook bij de gezinssituatie en bij jullie normen en waarden.

Het is belangrijk dat beide ouders aanwezig zijn tijdens het consult. Een door beide ouders samengesteld plan zorgt voor consistentie en dat is de sleutel tot succes! Tijdens het consult hebben jullie je volle aandacht nodig om alle informatie goed te kunnen toepassen. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een oppas voor jullie kind(eren).

Praktijkruimte
De derde stap

De uitvoering van het slaapplan

 • Tijdens het hele proces houd ik je hand vast, door je precies te vertellen wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt handelen tijdens bedtijd en tijdens de slaapjes overdag.
 • Ik bekijk dagelijks (m.u.v het weekend) de door jullie in het klantenportaal ingevulde slaaplogboeken.
 • We hebben tijdens de drie coachingsweken eenmaal per dag (m.u.v. het weekend) contact. Dit is via een telefonisch consult of via het klantenportaal. Jullie kunnen dagelijks zelf in het logboek aangeven wat jullie wens is, bellen of een reactie via het klantenportaal.
 • Tijdens het coachingstraject begeleid ik jullie en daardoor krijgen jullie meer vertrouwen in jezelf, maar zeker ook in jullie kind. Jullie weten wat je kunt verwachten, maar zeker ook hoe je het bij eventuele problemen weer op kunt pakken. Zodat het niet alleen een oplossing is voor nu, maar ook voor eventuele slaapproblemen die later nog kunnen voorkomen.
Resultaat

Na afronding van het traject

 • Een uitgerust kind en uitgeruste ouders. Het hele gezin slaapt na de afronding beter!
 • Je hebt geleerd wat belangrijk is voor een goede nachtrust van je kind.
 • Je weet hoe je het slapen het beste aan kunt pakken bij problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekte, sprongetjes, verzetten van de klok etc.
 • Ook wordt vaak de samenwerking met je partner beter, want jullie als ouders gaan samen aan de slag met de implementatie van het slaapplan. Dit alles samen leidt tot het slaapsucces!
Geluk

Heb je nog vragen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in!

kosten
Kosten

Wat zijn de kosten van slaapcoaching?

Op de website kun je onder het tablad prijzen de verschillende slaapcoachpakketten terugvinden. Klik hieronder op de buttom om direct op de pagina terecht te komen.

Locatie

Waar vind het traject plaats?

Je kunt kiezen om dit 1 op 1 traject plaats te laten vinden online via teams of face tot face. De meeste ouders kiezen voor online gesprekken, vanuit een praktisch oogpunt. Het scheelt namelijk reistijd, waardoor je efficienter gebruik maakt van je tijd. Het is alleen belangrijk dat je tijdens de gesprekken wel echt even tijd maakt voor jezelf.

De face to face gesprekken vinden plaats in de praktijk in Asten.

Contact

Veelgestelde vragen

Wij hebben voor een bepaalde opvoeding gekozen, past slaapcoaching hierbij?

Bij elke manier van opvoeden kan het toch voorkomen dat het slapen van je kind niet goed gaat. Moet je dan van deze methode afstappen? Nee natuurlijk hoeft dit niet. Soms zijn kleine aanpassingen al genoeg om je kind beter te laten slapen. En soms moeten er grotere stappen genomen worden. We proberen altijd wel om een slaapmethode te kiezen die past bij de normen en waarden van de ouders. Twijfel je of slaapcoaching past bij jullie manier van opvoeden, neem dan even contact met me op, dan kunnen we je twijfels bespreken en bekijken of slaapcoaching toch bij jullie past.

Waarom geen slaapcoaching bij kinderen onder de 4 maanden?

Tijdens de eerste maanden van het leven van je baby maakt hij enorme stappen in de ontwikkeling. Vóór 18 weken is het kind neurologisch, lichamelijk en emotioneel simpelweg nog niet voldoende ontwikkeld om gecoacht te kunnen worden. Ook de hechting en het opbouwen van een band met je kind is nu heel erg belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat slaapcoaching van jonge baby’s een negatief effect heeft op de ontwikkeling van het kind. En dit willen we natuurlijk voorkomen. Vandaar dat we het liefst pas vanaf 6 maanden starten met de slaapcoaching van baby’s. Vanaf 4 maanden zijn er ook al wel mogelijkheden, we gebruiken dan een andere methode, die echt toegespitst is op deze leeftijd.

Slaapt mijn kind gegarandeerd beter na de slaapcoaching?

De methode die ik gebruik, is een methode die wereldwijd al duizenden ouders geholpen heeft om het slaapritme van hun kind te verbeteren. De methode is ontwikkeld door Kim West en heeft een slagingspercentage van 95%. Er zijn verschillende redenen te noemen waardoor de slaapcoaching minder succesvol zou kunnen zijn dan verwacht. Twee van de meest voorkomende redenen zal ik hierna benoemen, natuurlijk zijn er ook nog andere oorzaken. Eén mogelijke reden is dat de ouders niet consequent zijn in het uitvoeren van het slaapplan, dit kan bijvoorbeeld komen doordat ouders niet volledig gemotiveerd zijn of dat de ouders niet op één lijn zitten. Een andere reden kan zijn dat er een medische oorzaak is voor het slaapprobleem. Als dit zo is wordt dat meestal al tijdens het beoordelen van het intakeformulier duidelijk, echter niet altijd.

Mijn kind is nog niet oud genoeg voor slaapcoaching (jonger dan 4 maanden), kunnen we nu helemaal niks doen?

Veel ouders zijn onzeker over de slaap van hun jonge baby. Voor jezelf is het ontzettend vervelend, maar ook je baby wordt hier onrustig van. Vanaf 4 maanden kunnen we voorzichtig starten met de slaapcoaching. Een kind jonger dan 4 maanden heeft mogelijk nog niet echt een duidelijk ritme en is er fysiek en emotioneel nog niet aan toe om een duidelijke structuur te hebben in de slaapjes. Wil je graag je twijfels toch bespreken en samen kijken naar de aanpassing van het schema, de slaapgewoontes en de slaapomstandigheden, maak dan eventjes een afspraak voor het slaapbegeleiding baby consult (afsprakenplanner). Tijdens dit half uur kun je je vragen stellen en kunnen we samen kijken naar eventuele verbeteringen. Het belangrijkste is dat je onzekerheid na dit half uur weg is en je weet hoe je het slapen van je kind het beste aan kunt pakken.

Mag mijn kind bij ons op de kamer blijven slapen?

Het allerbelangrijkste van de slaapcoaching is dat de manier van coaching bij jullie als ouders past. Jullie wensen worden uitvoerig besproken en worden meegenomen tijdens het maken van het plan. Daarvoor is het persoonlijke intakeconsult bedoeld. We bespreken dan jullie wensen en de manier waarop we dit in het slaapplan kunnen opnemen. De keuze om samen te slapen ligt bij de ouders, mits dit natuurlijk wel op een veilige manier gebeurt.

Mag ik mijn kind borstvoeding blijven geven?

Het allerbelangrijkste van de slaapcoaching is dat de manier van coaching bij jullie als ouders past. Jullie wensen worden uitvoerig besproken en worden meegenomen tijdens het maken van het plan. Daarvoor is het persoonlijke intakeconsult bedoeld. We bespreken dan jullie wensen en de manier waarop we dit in het slaapplan kunnen opnemen. Borstvoeding hoef je nooit op te geven tijdens de slaapcoaching!

Kun je garanderen dat mijn kind niet huilt?

Helaas kan ik dat nooit garanderen. Huilen is namelijk een communicatiemiddel. Je kind kan hier verschillende dingen mee bedoelen. En we willen natuurlijk graag weten wat er precies is. Dankzij de methode die we gaan gebruiken gaan we wel proberen om dit huilen zo veel mogelijk te beperken. Je hoeft je kind zeker niet alleen te laten huilen en je gaat je kind actief steunen bij het proces om zelfstandig in slaap te vallen. Je hebt de mogelijkheid om je kind fysiek en verbaal te ondersteunen en te troosten.Het is heel erg belangrijk om tijdens het proces duidelijk te zijn naar je kind toe. Hoe onduidelijker je naar je kind toe bent, des te meer je kind zal huilen. Duidelijkheid geef je vooral in de manier van handelen. Als je consequent bent in je handelingen dan weet je kind wat het kan verwachten.