Is je baby geboren en helemaal klaar om de wereld in te gaan? Alerte baby’s zijn leuk, slim en hebben vaak moeite met slapen. Slaapproblemen en temperament zijn zo met elkaar verbonden dat er vaak verschillende strategieën nodig zijn om de slaap te krijgen die je gezin nodig heeft.
Herken jij dit?
- “Ik moet heel veel hulp bieden, voordat hij eindelijk gaat slapen.”
- ‘Het is alsof hij niet moe is. Hij wil gewoon geen tijd verspillen aan slapen.”
- “Zodra ik hem probeer neer te leggen, springen zijn ogen open en moet ik helemaal opnieuw beginnen.”
- “Slapen is moeilijk geweest sinds het moment dat ze werden geboren. Ze willen gewoon niet slapen… nooit.”
- “Hij merkt ALLES op. Hij mist niets.”
Vanaf het moment dat je kind werd geboren, was hij niet zoals andere baby’s die je eerder hebt gezien. In plaats van de gebruikelijke wazige, ongerichte blik van een pasgeborene, was die van hem net een laserstraal: wijd open, gericht, vastberaden. Hij valt niet langzaam in slaap; het was alsof hij een aan/uit-schakelaar had. Eigenlijk wil hij er het liefste altijd bij zijn, slapen past daar niet bij.
Macall Gordon heeft onderzoek gedaan naar en gewerkt met honderden ouders van kinderen met slaapproblemen. Ze is er steeds meer van overtuigd dat een alert, intens, gevoelig temperament de scheidslijn kan zijn tussen kinderen die gemakkelijk slapen – en kinderen die dat echt niet doen.
HOE ZIJN SLAAPPROBLEMEN EN TEMPERAMENT GERELATEERD?
Temperament is een vast systeem voor het opnemen, verwerken en reageren op stimuli en gebeurtenissen uit zowel de innerlijke als de uiterlijke omgeving. Sommige kinderen reageren minder sterk op deze input en kunnen over het algemeen redelijk in evenwicht blijven. Voor hen is slaap geen groot probleem, omdat ze in staat zijn om veel van de externe input te bufferen en in slaap te vallen.
Andere kinderen – ik noem ze ‘alerte kinderen’ – hebben een veel dunnere barrière. Ze detecteren en nemen meer van de binnenkomende informatie waar, en ze reageren er sterker op. Voor deze kinderen is slapen een uitdaging, omdat ze gebombardeerd worden door zintuiglijke en andere informatie. Als je eerder slaaptraining hebt geprobeerd en het heeft gewoon niet gewerkt – helemaal niet – is de kans groot dat je een alert kind hebt.
EIGENSCHAPPEN DIE VAN INVLOED ZIJN OP DE SLAAP
Intensiteit
Alles is vaak sterk uitvergroot. Als ze gelukkig zijn, zijn ze echt gelukkig. Als ze eenmaal van streek zijn, stijgen ze als een raket op. Dit zijn de baby’s wiens ouders zeggen: “Het is alles of niet, of hard lachen of veel verdriet.” Intensiteit is de belangrijkste eigenschap die slaaptraining op het verkeerde been zet. Deze krachtpatsers maken niet alleen maar “ophef voor 15 minuten”, het kan een uur of langer hysterisch huilen zijn, vele nachten achter elkaar, zonder enige verandering. Het is geen wonder dat ouders van alerte kinderen de typische slaaptrainingsmethoden niet vol kunnen houden. Een meer geleidelijke aanpak, zoals de stoelmethode die de Kinderslaapcoach gebruikt, geeft je de mogelijkheid om je kind beter te begeleiden.
Vasthoudendheid
“Easy going” en “flexibel” staan niet in hun vocabulaire. Ze kunnen langer meegaan dan jij en geven niet snel op wat ze willen. Dit is een geweldige eigenschap voor een volwassene om te hebben, maar bij kinderen kan het ouders uitputten. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je hun vertrouwde patronen probeert te veranderen, ze tegen je gaan vechten. Dat is goed. Als je aanwezig, ondersteunend en consequent kunt blijven, zullen ze het nieuwe patroon kunnen herkennen en het gaan accepteren.
Opmerkzaamheid
Ze merken alles – ik bedoel, alles. In het grote geheel kan dit een verbluffende vaardigheid zijn. Deze briljante kleintjes de kleinste dingen opmerken. Ze zullen merken dat er iets is verplaatst of kleine veranderingen in routines. Ze zullen het ook merken als je wiebelt bij het naderen van je slaap. Je zult consistenter moeten zijn dan je ooit bent geweest als je aan slaap werkt. Voor oudere alerte kinderen is “alleen voor vanavond” niet voldoende. Je moet een plan en een routine hebben die duidelijk is en die je vol gaat houden.
Betrokkenheid/Alertheid
Alerte kinderen zijn gewoon “aan”. Het is alsof hun hersenen de hele tijd op overdrive werken. Nogmaals, dit is een enorm talent. Ze nemen in een ongelooflijk tempo meer informatie op en leren. Het nadeel is dat het voor hen heel gemakkelijk is om overprikkeld en oververmoeid te raken. Je hebt misschien gemerkt dat als je te laat bent voor een dutje, ze in hun supersonische, boosterraket, tweede wind zitten, waar slaap vrijwel onmogelijk is. Als je hun wakkertijd kent en naar de klok kijkt, blijf je voor hun tweede wind.
Sensorische gevoeligheid
Bijna alle temperamentvolle intensiteit en alertheid van een alert kind komt voort uit een zekere mate van sensorische verwerkingsgevoeligheid. Gevoeligheid voor texturen, geluiden, licht of sensaties zorgt ervoor dat ze niet kunnen afsluiten en slapen. Het lijkt een beetje op De prinses op erwt. Dit is precies wat ouders vinden wanneer ze proberen een alert kind in slaap te brengen: het kleinste ongemak of probleem met hun slaapomgeving betekent dat slapen niet zal plaatsvinden.
Onregelmatigheid/onvoorspelbaarheid
Er is geen betrouwbaar patroon voor voeding, slaap of activiteit. Ze doen de dingen elke dag anders. Op een nacht slapen ze misschien goed en denken ouders: “Nou, A, B en C hebben echt gewerkt!” Dan, de volgende nacht, komt de baby elke 90 minuten op, ook al namen ze dezelfde stappen. Als dit het geval is bij uw kind, betekent dit alleen dat u erop moet vertrouwen dat wat u doet om te slapen, werkt. Het gaat niet in een rechte lijn, dus verwacht het ook niet. Heb een plan, houd je aan het plan en je kleintje zal uiteindelijk aan boord komen – meestal.
HOE TEMPERAMENT DE SLAAPTRAINING BEÏNVLOEDT
Intensiteit, volharding, zintuiglijke gevoeligheden en de andere alerte kinderen-eigenschappen kunnen zorgen voor een perfecte storm die niet alleen slaap moeilijker en schaarser maakt, maar het kan ouders echt in de war brengen. De boeken zullen zeggen dat “slaaptraining maar drie of vier dagen van wat mild protest kost” en na twee uur zweten, smeken en huilen, geef je het op en wieg je ze gewoon in slaap – met enige zekerheid dat je misschien slecht bent in het ouderschap. Maar ouder jullie zijn het probleem niet! Het is temperament.
Geloof het of niet, er zijn enkele specifieke “trucks” die u, als ouders van een uniek klein alert kind, moet kennen. Sommige hiervan zijn essentiële sleutels om de slaap in je non-stop kind te ontgrendelen.
Blijf de tweede wind voor
Oplettende kinderen lijken vaak niet zoveel slaap nodig te hebben, maar dit komt meestal omdat ze fulltime in hun tweede wind leven. Ze zijn dus eigenlijk continue over hun slaap heen. Een straks schema kan dan inzicht geven in wanneer of je kind al moe is of niet. Doe overdag wel dutjes en zorg voor een vroege bedtijd. Liever wat te vroeg in bed, dan te laat.
Wees consistenter dan je ooit bent geweest
Liever echt doorzetten op 1 moment dan het bij alle slaapjes en de nacht niet doorzetten. Kies eventueel daarom 1 slaapmoment om goed aan te pakken. Bij kleine baby’s kies dan voor het ochtendslaapje of de nachtslaap.
Verwacht tegenstand, maar zet door
Wanneer je bekende patronen verandert, laten deze slimme kleine kinderen je weten dat ze het opmerken. Ze zullen je ook luid en duidelijk laten weten dat ze het niet leuk vinden. Zolang je aanwezig en ondersteunend bent, is het oké dat ze de verandering haten. Als je hun moeilijkheid kunt erkennen en gewoon doorgaat, zullen ze hun krachtige brein gebruiken om het nieuwe patroon op te pikken – en livealerte kinderen houden van een goed patroon.
Het andere belangrijke aspect van doorzetten is, dat het slechtste wat je kunt doen met een alert kind is om te werken en te werken – en dan gewoon op te geven en te doen wat werkt. Wanneer babyslaap en temperament elkaar ontmoeten, moet de slaap winnen. Als je inconsistent bent, zal je kind dit niet over het hoofd zien. Je kunt er niet langs glippen. De volgende keer dat u probeert vol te houden, kan het tien keer moeilijker zijn. Stel je geest erop in dat wat je ook kiest om te doen, ook echt te doen en probeer niet te twijfelen. Onthoud dat u uw alerte, niets missende kind een stap voor moet blijven.
Wat als het je niet alleen lukt om door te pakken?
De Kinderslaapcoach helpt je graag om een plan op te stellen wat jullie wel kunnen gaan volhouden. De 3 weken coaching die volgen op het intakegesprek gaat jullie helpen in het wel doorpakken van het plan. De Kinderslaapcoach begeleid jullie daar elke werkdag bij. Samen kijken jullie waar jullie tegenaan lopen en naar de oplossingen voor die problemen. Terwijl je in stappen je kind begeleid in het zelfstandig leren slapen.
Bron: https://sleeplady.com/baby-sleep/baby-sleep-and-temperament/