Normaal gesproken is je kind eigenlijk best een goede slaper. Natuurlijk zit er wel eens een dagje bij dat het wat minder goed gaat, het is tenslotte nog maar een kind. Maar wat is er nu dan toch aan de hand? Eigenlijk is er niks bijzonders gebeurd en ineens slaapt je kind slecht. Dan kan het zijn dat je kind te maken heeft met een slaapregressie. Slaapregressies zijn zwaar, niet alleen voor je kind, maar voor het hele gezin. Gelukkig hebben de meeste kinderen (niet alle, maar de meeste) niet van elke slaapregressie evenveel last.
Slaapregressie, of is er iets anders?
Wat is nu eigenlijk een slaapregressie? Een slaapregressie is een periode waarin je baby, die voorheen goed sliep plotseling niet meer goed slaapt. Het is een tijdelijke verandering die normaal gesproken twee tot zes weken duurt.
Hoe herken je nu een slaapregressie? Er zijn een paar tekenen waaraan je af kunt lijden dat je kind last heeft van een slaapregressie.
- Je kind slaapt ineens een heel stuk slechter. Dit kan zijn overdag, of ’s nachts en misschien wel beide.
- De eetlust van je kind is veranderd.
- Je merkt veranderingen in het gedrag van je kind of je kind heeft recent nieuwe vaardigheden ontwikkeld. (Denk hierbij aan: omrollen, rechtop zitten, kruipen, lopen, etc.)
Als je deze tekenen herkent en de leeftijd van je kind zit ook nog eens in de buurt van de bekende leeftijden voor een slaapregressie, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je kind last heeft van een slaapregressie.
Op welke leeftijden komt een slaapregressie voor?
Je vraagt je vast af of je nu meteen aan een slaapregressie moet denken als je kind een keertje wat slechter slaapt, of als je kind een dag wat vaker wil eten. Dit is natuurlijk niet zo. Je kind kan ook te maken hebben met een groeispurt. Als je kind last heeft van een groeispurt dan merk je dat het binnen een week allemaal weer op zijn plek valt en het oude ritme weer opgepakt wordt. Zoals ik namelijk al eerder aangaf duurt een slaapregressie wel twee tot zes weken.
De leeftijd van je kind kan ook een hele belangrijke aanwijzing zijn van wel of geen slaapregressie. Er zijn namelijk enkele leeftijden waarop de slaapregressie voor kan komen.
4 maanden
Je kind begint net de wereld om zich heen te ontdekken. Ze beginnen te begrijpen dat die dingen die ze steeds voorbij zien vliegen de eigen handen en voeten zijn.
8-9 maanden
Rond deze periode doorgaat je kind ontzettend grote ontwikkelsprongen. De grove motoriek van je kind begint zich te ontwikkelen. Je kind leert kruipen, sommige beginnen zich al op te trekken en misschien kan een enkeling zelfs al een beetje staan. Deze indrukken alleen kunnen er al voor zorgen dat je kind wat meer moeite krijgt met slaap. Ook is dit de leeftijd dat je kind begint te begrijpen dat niet alles hetzelfde is, dus ook de hechting van je kind gaat naar een nieuwe fase.
12 maanden
Tijdens deze fase in de leeftijd van je kind begint je kind te beseffen dat er een volgorde kan zitten in de manier waarop dingen gedaan worden. De fascinatie voor het eindeloos stapelen van bekers en blokken is begonnen! Ook is dit de tijd dat veel kinderen (proberen te) lopen. Dit is natuurlijk een enorme mijlpaal in het leven van je kind.
18 maanden
De taal van je kind begint zich steeds meer te ontwikkelen. En dit is vaak de leeftijd dat een kind van 2 slaapjes naar 1 slaapje overdag gaat. Ook kan het zomaar zijn dat je kind begint te experimenteren met driftbuien.
24 maanden
Je kind begint te snappen dat het een keus heeft, dus de fase ‘ik ben twee en zeg nee” is geboren. Het is ook zo dat hij begint te begrijpen dat er consequenties verbonden kunnen zijn aan die dingen die je kind doet, hij begrijpt dus oorzaak en gevolg. Ook de taalontwikkeling blijft grote sprongen maken.
Wat kun je nu het beste doen tijdens deze slaapregressie?
Tijdens deze periode van de slaapregressie zit je waarschijnlijk met de handen in het haar, wat moet je hier nu toch weer mee?
Het allerbelangrijkste wat je moet zien te voorkomen is dat deze periode de nieuwe norm wordt. Vaak is het echte hele slechte slapen maar een dag of 3. Let erop dat je kind tijdens deze periode geen negatief slaappatroon ontwikkelt en niet afhankelijk wordt van jouw hulp bij het in slaap vallen. Heel vaak zie je gebeuren dat als een kind tijdens de nacht wakker wordt en dit een aantal nachten achter elkaar gebeurt, de ouders er bijvoorbeeld voor kiezen om het kind in bed te nemen. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Je kind leert hiermee dat het jou nodig heeft om in slaap te vallen.
Vaak zie je dat ouders, vooral als het tegen de ochtend aan loopt, er sneller voor kiezen om hun kind in bed te pakken, want dan kunnen ze zelf ook nog even die extra uurtjes slaap pakken. Echter, je kind kan nog geen klokkijken en zal naar alle waarschijnlijkheid steeds eerder wakker gaan worden en bij je in bed kruipen.
Dit is maar één voorbeeld van het ontwikkelen van een negatief slaappatroon. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het even bij je kind gaan liggen tot het slaapt, je kind met je haar laten spelen etc.
Maar wat dan, wat kun je wel het beste doen?
Bedenk dat dit een fase is
Na enkele dagen is het hele slechte slapen vaak al weer voorbij, na enkele weken is de hele slaapregressie voorbij. Denk hieraan als je kind uit zijn bed komt en bij je wil komen liggen. Alleen de gedachte aan dat het tijdelijk is zorgt ervoor dat je je verstand niet verliest!
Zorg voor voldoende slaap overdag
Voldoende slaap overdag zorgt ervoor dat je kind uitgerust aan de nacht begint. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want je kind wil immers niet slapen, dus wat dan? Veel kinderen hebben een manier waarop ze wel in slaap vallen (al is vaak niet de meest ideale). Denk er bijvoorbeeld maar eens aan dat je kind wel met gemak in de auto in slaap valt, of misschien wel in de kinderwagen of de draagdoek. Of misschien wel in het wipstoeltje. Alles is uiteindelijk goed, zolang je kind maar slaapt. Dit maakt het uiteindelijk makkelijker om te gaan slapen en de nacht door te slapen.
Regelmaat
Je kind heeft het meeste aan regelmaat. Probeer dus vooral in deze weken niet te veel af te wijken van het vaste ritme van je kind. Dus hoe leuk dingen van tevoren ook lijken, bijvoorbeeld dat feestje van 13.00 tot 15.00 uur in de middag. Dit is echt de tijd dat jouw kindje eigenlijk moet slapen, dus overweeg zeker om dit feestje een keertje over te slaan. Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, je moet in deze tijd ook flexibel zijn, dus zie je dat je kind echt moe is, leg je kind dan een keertje extra op bed, of misschien ’s avonds een keertje wat eerder.
Consequent
Door consequent te reageren op je kind, weet je kind waar het aan toe is. Want als je de ene keer ja zegt en de volgende keer nee, dan weet je kind niet waar het aan toe is. Al is dat in deze periode natuurlijk ontzettend moeilijk, zeker als je een schreeuwend, krijsend kind voor je hebt. Maar bedenk, het is tijdelijk!
Zijn de slaapproblemen van je kind echter structureel? Dus heeft je kind eigenlijk altijd last van slaapproblemen, of is het tijdens een slaapregressie toch uit de hand gelopen? Dan is een slaapcoachtraject mogelijk de oplossing voor jullie. Maak dan snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek of bel me op telefoonnummer 06-12320496.