Slaaptekort hoe kun je het herkennen en wat zijn de gevolgen

Slaaptekort: hoe kun je het herkennen en wat zijn de gevolgen?

Slaap is ontzettend belangrijk voor ons allemaal, vooral voor kinderen. Zodra kinderen te weinig slapen, gaan ze last krijgen van allerlei klachten. Sommigen kun je direct opmerken en enkele andere klachten herken je pas later of misschien denk je wel helemaal niet aan de relatie tussen de klachten die je kind ervaart en een slaaptekort. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een hyperactief kind, mogelijk is dit een kind dat last heeft van slaaptekort en zouden de klachten stukken minder kunnen worden op het moment dat je kind voldoende slaapt op een dag.

Tekenen van een slaaptekort

Hoe herken je nu een kind dat last heeft van een slaaptekort? Hieronder geef ik je een lijstje met tekenen die erop zouden kunnen duiden dat je kind last heeft van een slaaptekort.

  • Overdreven emotioneel (explosieve driftbuien, gemakkelijk gekwetste gevoelens en geen geduld hebben).
  • Het hebben van hele lange dutjes of overdreven veel dutjes gedurende de dag.
  • Hyperactiviteit.
  • Defensief of strijdig gedrag.
  • Moeite met inslapen.
  • In slaap vallen zodra ze het kussen raken (voor een gezonde slapen duurt het ongeveer 20 minuten om in slaap te vallen).
  • Moeilijk wakker worden in de ochtend.
  • Moeilijk kunnen concentreren tijdens het spelen.
  • Toegenomen eetlust.
  • Klunzigheid, meer ongelukjes.
  • Overmatig praten (meer vragen dan normaal of veel meer praten).

Gevolgen van slaaptekort:

Zodra je kind structureel te weinig slaapt, blijft dit niet zonder gevolgen. Sommige gevolgen merk je direct op en andere gevolgen merk je pas later. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen?

Slechtere schoolprestaties

Voldoende slaap is ontzettend belangrijk voor de schoolprestaties van je kind. Vermoeide kinderen hebben meer moeite om nieuwe informatie goed op te slaan, omdat de hersencellen er minder goed in slagen nieuwe verbanden te leggen die nodig zijn om iets als een herinnering vast te kunnen leggen. Ook kunnen kinderen met een slaaptekort zich minder goed concentreren en dit heeft ook een negatieve invloed op de schoolprestaties.

Meer kans op overgewicht

Een aantal functies van het lichaam raken verstoord door een chronisch slaaptekort. De stofwisseling raakt verstoord, de afgifte van insuline werkt niet goed en de maag en het vetweefsel produceren stofjes die iemand hongerig maken. Hierdoor hebben kinderen dus meer kans op overgewicht.

Grotere kans op ongelukken

Een onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen een slaaptekort bij jonge kinderen en het krijgen van kleine ongelukjes. Dit komt doordat het concentratievermogen minder wordt als je kind chronisch te weinig slaapt.

Minder groei

Tijdens het slapen maken de hypofyse groeihormonen aan. Bij een slaaptekort worden deze groeihormonen niet voldoende aangemaakt, waardoor je kind minder snel groeit.

En nog meer

Wetenschappelijk onderzoek heeft nog meer gevolgen van slaaptekort bij kinderen aangetoond. Je kunt hierbij denken aan agressiever gedrag, Grotere kans dat je kind emotioneel onstabieler is, meer prikkelbaar en het slaaptekort zou aan de basis liggen van de stijging van het aantal kinderen met de diagnose ADD of ADHD.

Hoeveel uur zou je kind moeten slapen

Het belangrijkste wat je eraan kunt doen is ervoor te zorgen dat je kind meer slaapt. Maar hoeveel slaap heeft je kind nu eigenlijk nodig? In mijn blog: Hoeveel uur per dag zou je kind eigenlijk moeten slapen? kun je lezen hoeveel uur per dag je kind ongeveer zou moeten slapen.

Mocht het nu niet lukken om je kind de benodigde tijd te laten slapen, neem dan contact op met de Kinderslaapcoach via telefoonnummer 06-12320496 of kijk op www.dekinderslaapcoach.nl voor meer informatie.

Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs? Like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.

Lukt het jou niet alleen en wil jij hulp voor jouw gezin? Kijk dan verder op www.ingedeheer.nl