Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder staat een overzicht van de veelgestelde vragen. Na het lezen van alle informatie op de website kun je toch nog aanvullende vragen hebben. Mocht je vraag hieronder niet genoemd zijn, neem dan gerust contact met me op.

Wij hebben voor een bepaalde opvoeding gekozen, past slaapcoaching hierbij?

Bij elke manier van opvoeden kan het toch voorkomen dat het slapen van je kind niet goed gaat. Moet je dan van deze methode afstappen? Nee natuurlijk hoeft dit niet. Soms zijn kleine aanpassingen al genoeg om je kind beter te laten slapen. En soms moeten er grotere stappen genomen worden. We proberen altijd wel om een slaapmethode te kiezen die past bij de normen en waarden van de ouders. Twijfel je of slaapcoaching past bij jullie manier van opvoeden, neem dan even contact met me op, dan kunnen we je twijfels bespreken en bekijken of slaapcoaching toch bij jullie past.

Waarom geen slaapcoaching bij kinderen onder de 4 maanden?

Tijdens de eerste maanden van het leven van je baby maakt hij enorme stappen in de ontwikkeling. Vóór 18 weken is het kind neurologisch, lichamelijk en emotioneel simpelweg nog niet voldoende ontwikkeld om gecoacht te kunnen worden. Ook de hechting en het opbouwen van een band met je kind is nu heel erg belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat slaapcoaching van jonge baby’s een negatief effect heeft op de ontwikkeling van het kind. En dit willen we natuurlijk voorkomen. Vandaar dat we het liefst pas vanaf 6 maanden starten met de slaapcoaching van baby’s. Vanaf 4 maanden zijn er ook al wel mogelijkheden, we gebruiken dan een andere methode, die echt toegespitst is op deze leeftijd.

Slaapt mijn kind gegarandeerd beter na de slaapcoaching?

De methode die ik gebruik, is een methode die wereldwijd al duizenden ouders geholpen heeft om het slaapritme van hun kind te verbeteren. De methode is ontwikkeld door Kim West en heeft een slagingspercentage van 95%. Er zijn verschillende redenen te noemen waardoor de slaapcoaching minder succesvol zou kunnen zijn dan verwacht. Twee van de meest voorkomende redenen zal ik hierna benoemen, natuurlijk zijn er ook nog andere oorzaken. Eén mogelijke reden is dat de ouders niet consequent zijn in het uitvoeren van het slaapplan, dit kan bijvoorbeeld komen doordat ouders niet volledig gemotiveerd zijn of dat de ouders niet op één lijn zitten. Een andere reden kan zijn dat er een medische oorzaak is voor het slaapprobleem. Als dit zo is wordt dat meestal al tijdens het beoordelen van het intakeformulier duidelijk, echter niet altijd.

Mijn kind is nog niet oud genoeg voor slaapcoaching (jonger dan 4 maanden)), kunnen we nu helemaal niks doen?

Veel ouders zijn onzeker over de slaap van hun jonge baby. Voor jezelf is het ontzettend vervelend, maar ook je baby wordt hier onrustig van. Vanaf 4 maanden kunnen we voorzichtig starten met de slaapcoaching. Een kind jonger dan 4 maanden heeft mogelijk nog niet echt een duidelijk ritme en is er fysiek en emotioneel nog niet aan toe om een duidelijke structuur te hebben in de slaapjes. Wil je graag je twijfels toch bespreken en samen kijken naar de aanpassing van het schema, de slaapgewoontes en de slaapomstandigheden, maak dan eventjes een afspraak voor het slaapbegeleiding baby consult (afsprakenplanner). Tijdens dit half uur kun je je vragen stellen en kunnen we samen kijken naar eventuele verbeteringen. Het belangrijkste is dat je onzekerheid na dit half uur weg is en je weet hoe je het slapen van je kind het beste aan kunt pakken.

Mag mijn kind bij ons op de kamer blijven slapen?

Het allerbelangrijkste van de slaapcoaching is dat de manier van coaching bij jullie als ouders past. Jullie wensen worden uitvoerig besproken en worden meegenomen tijdens het maken van het plan. Daarvoor is het persoonlijke intakeconsult bedoeld. We bespreken dan jullie wensen en de manier waarop we dit in het slaapplan kunnen opnemen. De keuze om samen te slapen ligt bij de ouders, mits dit natuurlijk wel op een veilige manier gebeurt.

Mag ik mijn kind borstvoeding blijven geven?

Het allerbelangrijkste van de slaapcoaching is dat de manier van coaching bij jullie als ouders past. Jullie wensen worden uitvoerig besproken en worden meegenomen tijdens het maken van het plan. Daarvoor is het persoonlijke intakeconsult bedoeld. We bespreken dan jullie wensen en de manier waarop we dit in het slaapplan kunnen opnemen. Borstvoeding hoef je nooit op te geven tijdens de slaapcoaching!

Kun je garanderen dat mijn kind niet huilt?

Helaas kan ik dat nooit garanderen. Huilen is namelijk een communicatiemiddel. Je kind kan hier verschillende dingen mee bedoelen. En we willen natuurlijk graag weten wat er precies is. Dankzij de methode die we gaan gebruiken gaan we wel proberen om dit huilen zo veel mogelijk te beperken. Je hoeft je kind zeker niet alleen te laten huilen en je gaat je kind actief steunen bij het proces om zelfstandig in slaap te vallen. Je hebt de mogelijkheid om je kind fysiek en verbaal te ondersteunen en te troosten.
Het is heel erg belangrijk om tijdens het proces duidelijk te zijn naar je kind toe. Hoe onduidelijker je naar je kind toe bent, des te meer je kind zal huilen. Duidelijkheid geef je vooral in de manier van handelen. Als je consequent bent in je handelingen dan weet je kind wat het kan verwachten.