Hechting

Tips voor een veilige hechting

Veilige hechting is natuurlijk ontzettend belangrijk. Sommigen van ons voelen een intense band vanaf het moment dat onze baby wordt geboren. Toch geldt dat niet voor alle ouders dat ze die gepassioneerde connectie onmiddellijk voelen. Daarover voelen ze zich vaak schuldig. Wees lief voor jezelf; het duurt vaak dagen of weken voordat die pasgeboren bindingsgevoelens opkomen, en het kan wel zeven maanden duren, een continu proces van positief geven en nemen, voor ouders en baby’s om een ​​veilige aan elkaar te hechten. Als aanhoudend verdriet bij de moeder, de binding verstoort, vraag dan hulp bij de huisarts, mogelijk is er sprake van een postpartumdepressie. Je hoeft geen supermama of papa te zijn om de band te creëren terwijl je kennismaakt met je baby. Maar hier zijn enkele manieren waarop je het een handje kunt helpen. Sommige tips zet je misschien vanzelf al in!
 

Deze tips helpen je om een veilige hechting te creëeren

 1. Creëer routines waardoor je kind kan verwachten wat er gebeurt, niet alleen voor het slapen, maar ook voor etenstijd en bad tijd. Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor een speciaal speeltje voor het verschonen van luiers, of een favoriet liedje als je aan je dagelijkse wandelingen begint.

2. Reageer snel op zijn behoeften. Huilt hij omdat hij nat is, verschoon hem dan. Als hij hogerige geluiden maakt, voer hem dan. Kun je niet meteen in zijn behoefte voorzien, erken hem dan duidelijk, laat hem weten dat je hem hebt gehoord en dat je er zo snel mogelijk zult zijn. Geef hem indien mogelijk een speeltje om hem vast te houden en met hem te praten terwijl je klaar bent met wat je aan het doen bent (zoals voor een ander kind zorgen!). Je kunt een kind niet verwennen door ’te ontvankelijk’ te zijn in de eerste zes maanden van zijn leven.

3. Creëer voorspelbaarheid. Om zich veilig te voelen, moeten baby’s weten dat ze op je kunnen rekenen. Uw routines en snelle reacties zullen helpen om aan deze behoefte aan voorspelbaarheid te voldoen.

4. Houd hem vast! Lichamelijk contact is van levensbelang. Gebruik een draagzak/draagdoek als je dat prettig vindt. Knuffel hem regelmatig, kijk in zijn ogen, en als hij geluidjes naar je maakt, maak die geluidjes dan ook terug! Aan de andere kant hoef je je baby niet elke minuut te ‘dragen’ of met hem bezig te zijn, en het is geen misdaad om af en toe een kinderwagen of box te gebruiken. Onthoud dat baby’s stimulatie nodig hebben en ervan genieten door op matjes, babygyms en dergelijke te spelen, zodat u hem niet de hele tijd hoeft vast te houden.

Het hoeft niet perfect!

Laat je schuldgevoelens en perfectionisme los. Hoe minder schuldgevoelens en zelfkritiek je hebt, hoe meer emotioneel beschikbaar je voor je kind zult zijn. Het is geweldig voor kinderen om te leren dat iedereen, zelfs ouders, fouten maakt en dat er toch van hen wordt gehouden.
Onthoud dat het belangrijk is dat beide ouders een band opbouwen. Als de twee ouders iets verschillende benaderingen hebben, is dat prima, zolang jullie allebei warmte, reactievermogen, aanraking en consistentie bieden.  

Enkele extra tips voor een veilige hechting voor papa

Moeders hebben ingebouwde hechtingsmogelijkheden, vooral als ze borstvoeding geven. Maar vaders hoeven zich niet buitengesloten te voelen. Hier zijn enkele manieren waarop vaders en baby’s dichterbij kunnen komen:

  • Eten. Een moeder die borstvoeding geeft, kan overdag kolven, en vader kan de baby ’s nachts eenmaal flesvoeding geven. Dit geeft mama rust. 
  • Bad tijd. Deze intieme activiteit is een geweldige kans voor vader en baby, en het geeft moeder ’s avonds een pauze (of tijd om zich op oudere kinderen te concentreren).
  • Vaders kunnen ook babymassage leren. Hierdoor heb je echt even tijd voor je baby.
  • Draag de baby. Maak elke dag een wandeling met de baby op je borst.

Een veilige hechting en slaapcoaching

Vaak wordt er gedacht dat een slaapcoachtraject niet goed zou zijn voor een kind. Dat je je kind alleen moet laten huilen en dat dit niet goed is, omdat je dan niet voldoet aan de behoeften van een kind. Echter bij de Kinderslaapcoach hoef je je kind helemaal niet te laten huilen. We laten een kind niet alleen, we blijven heel goed kijken naar de behoeften van een kind. Dit wil ook niet zeggen dat een kind niet mag huilen. Lees maar eens de blog over slaapproblemen en temperament. Wil jij nu weten hoe een slaapcoachtraject je kind beter kan laten slapen en kan zorgen voor een goede hechting? Neem dan snel contact op voor een kennismakingsgesprek.

Lukt het jou niet alleen om het slaapprobleem op te lossen? De Kinderslaapcoach kan je helpen, kijk snel naar de mogelijkheden!