“Het is ochtend, of ja ochtend, voor je gevoel is het nog midden in de nacht. Je kijkt op de wekker en ziet dat je gevoel klopt, het is pas 5 uur. En wat hoor je nou? Oh nee je kind is alweer vroeg wakker en ook jouw dag begint dus nu. Met heel veel moeite sleep je jezelf uit bed en gaat met je kind naar beneden, want tja, niet heel het huis hoeft nu al wakker te worden.”
Veel ouders hebben hiermee te maken, een kind dat vroeg wakker is. In het voorbeeld schrijf ik 5 uur, maar ja dat kan natuurlijk ook al om 4 uur zijn of zo. Je kind is er klaar mee, het wil niet meer slapen en vindt het wel zo gezellig als dan ook de rest van het gezin wakker wordt. Maar wat kunnen nu de oorzaken zijn van dit vroege wakker worden? En als je een van deze oorzaken herkent dan lees je hier ook meteen wat je er eventueel aan zou kunnen doen.
Een medische oorzaak
Het vroeg wakker zijn kan te maken hebben met een medisch probleem. Het kan een simpel griepje zijn waar je kind even doorheen moet. Let er dus eventjes op of je kindje misschien koorts heeft of misschien is het wel een simpele verkoudheid. Ook als je kind last heeft van buikpijn of oorpijn kan dit ervoor zorgen dat je kind vroeg wakker is.
Maar als je nu het gevoel hebt dat het niet deze oorzaken heeft, maar dat er iets anders aan de hand is, neem dan contact op met je huisarts!
Er zijn kinderen en natuurlijk ook volwassenen die last hebben van slaapapneu. Vaak is dit een nogal onbekend iets voor de meeste ouders. Hoe herken je dit nou? Nou, stel jezelf eens de volgende vragen:
- Snurkt je kind, of hoor je je kind heel hard ademen?
- Ademt je kind door zijn of haar neus?
- Is je kind een rusteloze slaper?
- Zweet je kind erg veel en is dit niet door een te warm dekbed of een te warme kamer?
- Heeft je kind tijdens de slaap het hoofd naar achter gebogen?
Als je op al deze of veel van deze vragen ja moet antwoorden dan is het zeker slim om even naar de huisarts te gaan. Want mocht nu blijken dat je kind last heeft van slaapapneu, dan kan het zo zijn dat de keus- en neusamandelen het probleem veroorzaken. Vraag daarom dan altijd even aan de huisarts of hij hier even naar wil kijken.
Te laat naar bed
Veel kinderen gaan eigenlijk te laat naar bed. Ouders hebben dit vaak niet eens in de gaten. Of ze denken zelf dat later naar bed gaan het probleem van te vroeg wakker zijn op kan lossen. Ze leggen hun kind daarom steeds later in bed en eigenlijk wordt het kind niet later wakker, maar misschien nog wel vroeger dan eerst. Het enige dat er dan gebeurt, is dat je kind nog meer slaaptekort opbouwt, wat weer andere problemen kan veroorzaken.
Het is ook zo dat wanneer je kind te laat naar bed gaat, het nog langer duurt voordat hij of zij in slaap valt. Je kind is namelijk oververmoeid!
Hoe kun je nu een slaaptekort herkennen? Lees daarover meer in mijn blog hierover: Slaaptekort: hoe kun je het herkennen en wat zijn de gevolgen?
Te weinig slaap overdag
Veel kinderen in de leeftijd tot ongeveer 3,5 -4 jaar hebben overdag nog slaapjes nodig. Veel kinderen slapen niet genoeg overdag. Er zijn echter ook kinderen die te veel slapen overdag. Het juiste aantal uren slaap overdag kan ervoor zorgen dat de nachtslaap verbetert. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, maar dit is niet zo vaak als veel ouders denken. Het is echt de moeite waard om je kind toch te laten slapen overdag.
Maar hoeveel slaap heeft een kind nu eigenlijk nodig? Lees hierover meer in de volgende blog die ik hierover geschreven heb: Hoeveel uur per dag zou je kind eigenlijk moeten slapen?
Je kind is te slaperig als hij of zij naar bed gaat
Als je kind elke keer te moe is als het naar bed gaat, dan heeft je kind eigenlijk nooit geleerd hoe dat nu eigenlijk moet, dat in slaap vallen. Want je kind is gewend om in bed te gaan liggen en meteen in slaap te vallen. Of misschien valt je kind al wel in slaap aan de borst of aan de fles. Om je kind te leren om zelf in slaap te vallen is het van belang dat je kind wakker maar slaperig in bed wordt gelegd. Het is heel normaal als je kind 10 tot 15 minuten nodig heeft om in slaap te vallen.
Slaapomstandigheden
Als het op de kamer van je kind erg warm, koud of misschien wel te licht is, dan kan dit ervoor zorgen dat je kind te vroeg wakker wordt. Zorg ervoor dat je kind in een donkere koele kamer slaapt. De ideale temperatuur ligt tussen de 16-20 graden. Als je kind overdag nog slaapt, zorg dan voor verduisterende gordijnen. Witte ruis (White noise) kan ervoor zorgen dat je kind minder last heeft van de omgevingsgeluiden. Hier zijn speciale apparaten voor te koop, maar je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook speciale apps downloaden.
Honger
Honger kan er bij baby’s tot ongeveer 8 maanden voor zorgen dat ze vroeg wakker worden. Bespreek daarom bij jonge baby’s op het consultatiebureau of met de kinderarts hoeveel voeding er nodig is. En of je kind op dit moment dus wel genoeg voeding binnen krijgt.
Lukt het je niet om met deze tips het vroege wakker worden te verbeteren, neem dan contact met me op. We kunnen dan samen een plan maken om dit probleem aan te pakken! Ook kan ik je ondersteunen bij het uitvoeren van dit plan.
Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs. Like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.