Wanneer?
Laat ik eerst eens beginnen met wanneer schakel je een kinderslaapcoach in. Eigenlijk is het antwoord daarop niet eens zo heel erg moeilijk. Op het moment dat je kind problemen heeft met slapen en het lukt je zelf niet om ze op te lossen, dan schakel je een slaapcoach in! Er is geen regel voor op welk moment dit is. Het is je eigen gevoel. De ene ouder heeft dat punt bereikt nadat het kind een week of twee slecht slaapt en de andere ouder heeft dat punt misschien pas na 2 jaar bereikt. Hoe kan dit nou? Is jouw kind een veel slechtere slaper? Ben je een slechte moeder of vader als jij sneller dit punt bereikt hebt dan je buurvrouw? Is zij een super moeder en jij niet? Allemaal vragen met maar één antwoord. Natuurlijk niet!
Je kind is uniek
Elk kind is anders. Misschien is er een medische oorzaak waarom je kind niet slaapt. Het is altijd verstandig om even langs de dokter te gaan om dit uit te sluiten. Het kan namelijk zijn dat medische problemen de slaap van je kindje ernstig beïnvloeden. De leeftijd en ontwikkeling van je kind heeft ook veel invloed op het slaapgedrag. Een heel jonge baby heeft nog niet de vaardigheid om zichzelf in slaap te brengen.
Rond de 4-6 maanden ontwikkelt je kind deze vaardigheid. Slaapcoaching voor die tijd heeft dus nog geen zin. Zit je kind rond een ontwikkelsprong, dan is het heel normaal dat de slaap van je kind hierdoor beïnvloed wordt. Het is dus altijd slim om het een aantal weken aan te kijken. Het kan namelijk vanzelf weer goed komen. En dan hebben we natuurlijk nog het temperament van je kind. Alerte, vroegwijze kinderen hebben vaker problemen met slaap. Vaak doorlopen ze de ontwikkelsprongen wat eerder en kunnen ze erg standvastig zijn. Hierdoor lijkt het vaak alsof ze minder slaap nodig hebben. Ze laten slaaptekenen vaak minder goed zien en gaan maar door. Maar houd er rekening mee dat deze kinderen in plaats van minder slaap vaak net wat meer slaap nodig hebben.
Elke situatie is uniek
Ieder gezin is anders. Bij het ene gezin is de moeder de hele dag thuis om voor het gezin te zorgen en bij het andere gezin werken beide ouders. Ook hier is weer geen goed of fout. Maar het heeft waarschijnlijk wel invloed op je eigen behoefte aan slaap. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een moeder die altijd thuis is het allemaal maar moet accepteren en dat een moeder die werkt meteen een slaapcoach in moet schakelen. Helemaal niet zelfs. Het belangrijkste is dat je heel goed naar jezelf luistert.
Omdat jouw kind en jouw situatie altijd anders is dan die van een vriend, vriendin of kennis is het nooit aan hen om te zeggen wat jij moet doen. Zolang voor jou de situatie goed vol te houden is, ga dan vooral zo door en laat je nooit iets opdringen. Waarom iets veranderen dat voor jou goed voelt?
Zodra het voor jou en je partner niet meer goed voelt, dan is het tijd voor actie. En waarom zou je dan een kinder slaapcoach inschakelen?
Waarom?
Op internet en in boeken is heel veel informatie te vinden. Je kunt zo een slaapschema van internet halen en hup, je kunt aan de gang. Maar zoals ik net al heb beschreven is jouw kind en jullie situatie uniek. Het zou dus zomaar eens kunnen zijn dat dit schema helemaal niet bij jullie past. Het resulteert dan vaak in een teleurstelling. De verwachtingen zijn dan heel hoog, want tja, dat schema zou toch moeten werken?! Waarom werkt het dan bij ons niet? Zijn wij dan echt anders dan anderen? Ja dat zijn jullie, want iedereen is uniek. Een kinder slaapcoach heeft veel ervaring met verschillende gezinnen en kan hierdoor heel makkelijk jullie behoeftes vertalen in een slaapplan dat wel bij jullie past.
Een slaapplan
Wat is dat nu weer, een slaapplan? Een slaapplan is een op jullie situatie afgesteld plan. Hierin worden de behoeften van je kind meegenomen. En natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met de gezinssituatie. Je ontvangt bij dit slaapplan alle informatie die je nodig hebt. En enkel de informatie die je nodig hebt. Dus je hoeft na het maken van dit slaapplan geen keuzes meer te maken en weet precies waar je aan toe bent.
Uitvoeren van het slaapplan
Het slaapplan is klaar en dan? Dan gaan jullie als ouders aan de slag met het uitvoeren van dit plan. Een kinder slaapcoach begeleidt jullie in dit hele traject. Dus ook tijdens de daadwerkelijke slaapcoaching staan jullie er niet alleen voor. Tijdens het hele traject is de kinder slaapcoach er voor jullie, om vragen te beantwoorden en om eventueel tussendoor het plan bij te sturen.
Vertrouwen en persoonlijke ondersteuning
Eigenlijk is de kinder slaapcoach jullie persoonlijke trainer. De kinder slaapcoach geeft jullie vertrouwen dat jullie het kunnen en helpt jullie met doorzetten als het even wat tegen zit. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om er samen een succes van te maken. Eigenlijk is de kinder slaapcoach er dus voor de ouders, zodat de ouders alle ondersteuning krijgen om hun kind te leren om zelf in slaap te vallen.
Mocht je na het lezen van deze blog een kinderslaapcoach in willen schakelen, kijk dan eens op mijn website www.dekinderslaapcoach.nl of bel me op 06-12320496.
Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs? Like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.