Het zit er weer aan te komen, de donkere dagen. De een kijkt er naar uit, de ander gruwelt alleen al bij het idee. Maar hoe dan ook, de wintertijd komt eraan en we kunnen de overgang het beste maar zo makkelijk mogelijk maken.
Ik kan er natuurlijk een hele lange blog over schrijven, maar eigenlijk zijn er maar 2 manieren om de overgang makkelijk te maken. De ene methode is de stapsgewijze methode en bij de andere methode ga je gewoon meteen volgens de nieuwe tijd leven. Ik zal ze hieronder even voor je uitschrijven.
De stapsgewijze methode
Door eigenlijk in kleine stapjes naar de nieuwe tijd te gaan geef je je kind wat meer tijd om aan de omschakeling naar de wintertijd te wennen. Start dus enkele dagen voor de dag van het daadwerkelijke klok verzetten. Maak voor jezelf een schema en verzet de klok elke paar dagen een kwartier of 20 minuten of wil je het nog rustiger aan doen, dan doe je 10 minuten. Je maakt het elke paar dagen dus iets later. Is de normale bedtijd 19.00 uur, dan maak je het dus eerst bijvoorbeeld 19.15 uur, een dag later 19.30 uur, weer een dag later 19.45 uur en weer een dag later 20.00 uur. De laatste dag is dan de zondag, want i.p.v. 20.00 uur is het dan door het verzetten van de klok weer 19.00 uur.
Let er wel op dat je niet alleen de slaaptijden aanpast, maar alle tijden. Dus ook alle eetmomenten verplaatst je een kwartier. Je verschuift dan namelijk je hele ritme en niet alleen het slapen!
In 1 keer om methode
De stapsgewijze methode lijkt natuurlijk ideaal, want je past het ritme in kleine stapjes aan, maar omdat je ook je eetmomenten etc. aan moet passen is het soms in een gezin helemaal niet haalbaar. Het resultaat is dan meestal dat ouders wel de slaapmomenten aanpassen, maar niet de eetmomenten. En dan, tja dan wordt het een rommeltje en levert het eigenlijk alleen maar meer frustratie op.
Als je voor deze methode gaat, dan kun je het beste op zaterdagavond, net voor dat je naar bed gaat, alle klokken verzetten naar de wintertijd. Tenminste de klokken die niet automatisch gaan. Je start dan meteen op zondag met de juiste tijden. Let de eerste dagen goed op de klok, eet wanner je normaal ook eet. Dus ontbijt je altijd om 7.00 uur, dan doe je dit nu ook. Kijk goed op de klok, luister niet naar je buik.
Tips:
- Kies 1 methode en voer deze ook helemaal uit.
- Accepteer da je kind op zondag vroeg wakker is, houd hier dus gewoon rekening mee, ga desnoods op zaterdag wat eerder naar bed.
- Eet je maaltijden op de nieuwe tijden.
- Je kind kan de eerste dagen wat van slag zijn, ook dit kun je het beste gewoon accepteren. Ga je namelijk hierdoor boos worden, gefrustreerd raken, dan merkt je kind dit en raakt het ook van slag. Het resultaat is dan natuurlijk dat het helemaal niet goed gaat.
- Ga lekker tussen de slaap momenten nar buiten, lekker veel in het daglichtzijn.
- Zorg dat je even prioriteit maakt van het slapen!
Vind je deze slaaptips interessant, lees dan ook mijn andere slaaptips.
De kinderslaapcoach ondersteunt gezinnen bij het oplossen van slaapproblemen, heb jij een slechte slaper dan zou je kunnen overwegen om een Slaapcoach in te huren. Meer informatie vind je hier op de website.