Velen kijken er elk jaar weer naar uit, de dagen worden weer langer, de vogeltjes gaan weer fluiten en als het een beetje mee zit wordt het ook nog eens lekker weer. De zomertijd! Van het woord alleen al krijg je meer energie. Maar hoe kunnen we het slapen nu het beste aanpakken? Moeten we het maar gewoon negeren en doorgaan zoals we het nu doen of zijn er toch nog wat tips die we in kunnen zetten om de overgang wat soepeler te laten verlopen?
Een van de beste manieren om je kind voor te bereiden op de zomertijd is ervoor te zorgen dat ze in de dagen voor het verzetten van de klok overdag genoeg dutjes doen. Want als ze er al met een slaaptekort in gaan, dan zal het alleen maar moeilijker worden.
Er zijn 2 manieren om je kind verder voor te bereiden op de overgang. De “niks doen” methode of de “stap voor stap” methode. Ik zal ze beide aan je uitleggen, dan kun je daarna kiezen welke methode het beste bij je kind past.
De “niks doen” methode
Als jouw kind altijd vroeg wakker is, dan is dit de beste manier voor jullie! Je kunt gewoon net doen alsof dit een gewone dag is. Je volgt gewoon je dagelijkse routine, alles zal hierdoor een uur vooruit worden geduwd.
Tips:
- Verplaats op zaterdagavond alle klokken in huis.
- Start de zondag net als elke andere zondag. Uw vroege vogel zou nu een uur later wakker moeten worden dan normaal.
- Is je kind geen vroege vogel, zorg er dan voor dat je je kind rond 7:30 uur-8:00 uur wakker maakt. Anders is je kind niet moe genoeg bij het volgende slaapje.
- Eet maaltijden en snacks op dezelfde tijden als je normaal doet.
- Zorg ervoor dat je kindje op de normale tijd naar bed gaat. Het kan zijn dat ze er nog niet echt slaperig uit zien, het lichaam zegt natuurlijk dat het pas 18.00 uur is i.p.v. 19.00 uur.
Houd er rekening mee dat je kind de eerste dagen wat meer moeite zal hebben met in slaap vallen.
Het goede nieuws is dat het zelden langer dan een week duurt voordat je kind zich aangepast heeft aan het nieuwe ritme.
De “stap voor stap” methode
Voor veel kinderen (vooral jonge baby’s) is het lastig om zich ineens aan te kunnen passen aan de nieuwe tijd. Mogelijk hebben ze nu al problemen met vroeg naar bed gaan of slapen ze tijdens de dutjes overdag toch al wat moeilijker. Om de aanpassing naar de zomertijd geleidelijk te laten verlopen is het verstandig om hier eerder bij stil te staan en eerder te beginnen met het aanpassen van de bedtijden.
Uitleg methode:
Let op: De genoemde tijd van 19.00 uur is een voorbeeld.
- Ongeveer één week voordat de zomertijd in gaat begin je met het aanpassen van de tijd. Elke paar dagen leg je je kind ongeveer 20 minuten eerder in bed. Dus als de normale bedtijd van je kind 19.00 uur is dan wordt de bedtijd 18.40 uur, een paar dagen daarna 18.20 uur en weer een paar dagen later start de bedtijd om 18.00 uur.
- Wees zo consequent mogelijk met het eet en slaap schema van je kind. Dus verschuif de tijden van de maaltijden en slaapjes ook.
- Maak je kind elke dag ook iets eerder wakker dan normaal. Dit helpt je kind bij het aanpassen aan de nieuwe tijd.
Na een week is de bedtijd van je kind 18.00 uur en na het verzetten van de klok is dit dus weer de normale bedtijd van 19.00 uur.
Algemene tips om de aanpassing naar de zomertijd te vergemakkelijken
- Zorg ervoor dat je kind zoveel mogelijk wordt blootgesteld aan daglicht. Dit kan buiten zijn of door een raam.
- Installeer verduisteringsgordijnen/rolluiken. Zo kun je ervoor zorgen dat de slaapkamer van je kind donker genoeg is.
- Zorg ervoor dat de slaapjes van je kind een prioriteit zijn tijdens deze overgangsfase. Een uitgerust kind gaat tijdens bedtijd makkelijker slapen.
- Ben flexibel. Ook al moet je tijdens deze dagen voornamelijk op de klok letten, het is ook belangrijk om de slaapsignalen van je kind niet over het hoofd te zien.
- Zorg ervoor dat de activiteiten in de avond erg rustig zijn. Geen felle lampen of TV, deze kunnen je kind namelijk extra stimuleren.
- Zorg voor een rustig bedtijdritueel.
Mocht je kind enkele weken na het ingaan van de zomertijd toch nog steeds problemen hebben met het slapen, of had je kind ook al voor het ingaan van de zomertijd problemen met slapen, neem dan contact met me op via het contactformulier op mijn website www.dekinderslaapcoach.nl of bel 06-12320496.
Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs? Like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.